een noodzakelijk kritisch geluid

Een standbeeld voor de buurtbusvrijwilligers

Sinds het vervallen van tal van buslijnen in de Kempen vindt Vitaal Valkenswaard het geweldig dat er vele vrijwilligers zijn die zich belangeloos inzetten om de mobiliteit van de kleinere plattelandsgemeenten te waarborgen. Nu lezen we in het ED dat de Vakbond FNV Streekvervoer van oordeel is dat het onjuist en onverantwoord is dat de vele tientallen buurtbussen door vrijwilligers bestuurd worden. Een woordvoerder van de FNV vind dat chauffeuren een vak is wat je aan professionals moet overlaten. Bovendien wordt gesuggereerd dat het chauffeuren door oudere vrijwilligers onverantwoord zou zijn. Het is niet de eerste keer dat de FNV met dit soort verhalen aandacht probeert te krijgen. Om de zoveel jaren laten zij, overigens zonder veel succes, een proefballonnetje op. Ook dit keer worden de vrijwilligers er van beschuldigd dat zij broodroof zouden plegen op de beroeps chauffeurs. Wat een onzin. Kennelijk heeft de woordvoerder van het FNV bij het uitdelen van verstandelijke capaciteiten achterin de rij gestaan. Eigenlijk zouden de beroepschauffeurs de vrijwilligers erg dankbaar moeten zijn. Het zijn juist de buurtbussen die zorgen voor aanvoer van passagiers voor de grotere lijnbussen. Zou deze aanvoer wegvallen dan worden een aantal van deze grotere lijnen onrendabel, wat tot gevolg heeft dat deze worden opgeheven. Eigenlijk zouden dus de vrijwilligers een standbeeld moeten krijgen omdat ze bijdragen aan het behoud van werkgelegenheid.

Onprofessioneel
De FNV meent te moeten roepen dat alleen beroepschauffeurs professioneel zouden zijn. Ook de opmerkingen over rijvaardigheid en medische keuring zijn volkomen uit de lucht gegrepen. De medische keuring is geregeld in de cao bij Hermes. Hoewel de cao alleen voor de werknemers van Hermes geldt, heeft de vervoerder de gedragslijn van keuringen ook van toepassing verklaard op de vrijwilligers. Betaalde krachten en vrijwilligers worden dus op dezelfde wijze behandeld. De veronderstelling dat de Provincie maar een aantal potjes moet samenvoegen om daarmee de betaling van beroepschauffeurs op de buurtbus te kunnen financieren, getuigt niet alleen van een grote mate van onwetendheid van bestaande financieringsmogelijkheden, maar zeker ook van een vergaande naïviteit. Het is duidelijk dat de woordvoerder van het FNV, die waarschijnlijk nog nooit een buurtbus van de binnenkant heeft gezien, maar wat roept. Dit alles geeft mij de indruk dat je zonder een gedegen opleiding zomaar vakbondsbestuurder kunt worden.

Omgevingsbewust
Het mag duidelijk zijn dat de opmerkingen en losse kreten puur en alleen voortkomen uit interne beschouwingen binnen de vakbond. Verzuimd wordt naar de wereld te kijken en een beeld te vormen hoe en op welke wijze de wereld, in dit de geval de bewoners van de Kempen, de buurtbus ervaren. Met andere woorden: de FNV is bepaald niet omgeving bewust. Als ze dat wel zouden zijn, zouden zij zien dat passagiers de vrijwilliger buurtbuschauffeur beslist niet kwijt zouden willen raken. In de buurtbus wordt, anders dan in de lijnbus, gezellig gebuurt. Daarnaast hebben de vrijwilligers de klantvriendelijkheid en klantgeoriënteerdheid hoog in het vaandel staan. Graag wordt geholpen bij rollatorproblemen en het aanpakken van zware koffers en tassen. Iets wat ik de beroepschauffeur nog niet zo snel zie doen. En daarnaast… de vrijwilligers rijden vijf en soms zes dagen per week. Ze staan altijd klaar en staken niet. In het afgelopen jaar meenden de beroepschauffeurs twee maal te moeten staken. Natuurlijk is dat hun goed recht, maar tienduizenden passagiers worden aan hun lot over gelaten en moeten maar zien op hun bestemming te komen. Nee, het mag duidelijk zijn dat passagiers, en zeker de oudere passagiers, het heel erg zouden vinden als de vrijwilliger chauffeur zou verdwijnen.

Tot slot
Als politieke partij Vitaal Valkenswaard slaat de schrik ons om het hart wanneer er iemand in de Provincie zou zijn die de opmerkingen van de FNV woordvoeder serieus zou nemen. Want nog even en het zou zomaar kunnen gebeuren dat een woordvoerder van de FNV roept dat mantelzorgers maar moeten verdwijnen, omdat het verzorgen van dierbaren en kennissen vraagt om zodanige professionele aanpak en dat deze taken alleen maar door daarvoor opgeleide verpleegkundigen kunnen uitgevoerd. En dan natuurlijk het liefst door verpleegkundigen die lid zijn van het FNV.

Bestuur Vitaal Valkenswaard

12 gedachten over “Een standbeeld voor de buurtbusvrijwilligers”

  1. Pingback: stromectol
  2. Pingback: buy kamagra
  3. Pingback: grandpashabet
  4. Pingback: stromectol ca
  5. Pingback: fildena 100 india

Plaats een reactie